Comunicacions de Congressos (I): TFG: Trabajo Final de Grado Información y Documentación de la UOC: experiencias para una mejor inserción laboral

Un cop el meu Pla de Comunicació ha saltat pels aires, i fins que no pugui constuir-ne un de nou, aprofitaré per a penjar/difondre comunicacions i feina feta aquest any sobre el qual encara no havia pogut escriure. Ara que la comunicació ja forma per d’e-lis, he pensat que era bo tornar-ne a parlar.

En aquest cas, es tracta de:

López-Borrull, Alexandre; Cobarsí Morales, Josep (2014). “Trabajo Final de Grado Información y Documentación de la UOC: experiencias para una mejor inserción laboral”. A: I. Congreso Interuniversitario del TFG Bilbao, 19 y 20 de mayo de 2014. http://eprints.rclis.org/23254/

Aquesta comunicació fou presentada al Congrés sobre TFG que es va fer a Bilbao el maig del 2014. Haig de dir que per mi fou una trobada especialment útil, en un moment en el qual a la pròpia Comissió de Grau d’Informació i Documentació, així com en un grup de treball creat ad hoc per tractar el tema, estem reflexionant sobre els primers anys del TFG i com el podem millorar.

 

Freqüència de paraules als títols dels TFG Informació i Documentació

Freqüència de paraules als títols dels TFG Informació i Documentació. Font: Elaboració pròpia

El més important, més enllà del fet de poder presentar la feina que s’ha fet als Estudis de la UOC ha estat, poder fer un immersió durant dos dies per escoltar com la universitat presencial també va tenir molts problemes per a conceptualitzar el TFG, però sobretot en té més per a digerir i dur-lo a terme, si es vol fer en condicions, atesa la càrrega de treball relacionada. Tot i així, tot i poder-se viure i veure com un problema, em penso que també cal dir que s’ha pogut entreveure com l’oportunitat de poder fer les primeres passes (i sovint úniques) de recerca en sentit ampli.

D’unes de les xerrades, em quedo amb una reflexió. Si és un treball d’investigació, tampoc no cal que sigui la cosa més original i puntera, l’important és que l’alumne hagi generat un coneixement nou per a ell, i que hagi entès la dinàmica de com es construeix coneixement a partir del mètode científic, que vol dir també molta lectura prèvia, contextualització i dibuix i enteniment del bosc que implica cada un dels arbres que serien els articles.

Hi afegiria una reflexió, i forma part d’allò que percebo que sovint no en sabem prou, a l’hora de transmetre als alumnes de TFG el que seria no una avaluació curosa de les fonts d’informació (i no parlo del manit debat de la Wikipèdia), sinó saber què és realment un article, què és realment una revista i què és finalment allò de nou, de la font primària que poden trobar. Així, observem que no només hi ha un problema d’explosió documental de generació de nou coneixement, sinó sovint, també de dispersió de les fonts primàries. Els blocs, per exemple, en són un exemple a mitges.

<div style=”margin-bottom:5px”> <strong> <a href=”https://www.slideshare.net/alopezbo/tfg-bilbo2014alopezbo&#8221; title=”Trabajo Final de Grado Información y Documentación de la UOC: experiencias para una mejor inserción laboral” target=”_blank”>Trabajo Final de Grado Información y Documentación de la UOC: experiencias para una mejor inserción laboral</a> </strong> from <strong><a href=”http://www.slideshare.net/alopezbo&#8221; target=”_blank”>Alexandre López-Borrull</a></strong> </div>

Bé, seguirem reflexionant sobre el TFG. Us deixo finalment, la presentació en ppt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s