El perfil de Content Curator suma o resta a la Informació i la Documentació?

Aquests dies segueixo força debats al voltant del Content Curator. I molts no són sobre les eines, sobre com visualitzar millor una temàtica per a un conjunt de professionals d’un tema. Tampoc són converses sobre quines competències ha de tenir. Penso que algunes discussions, tot i interessants, es fan des d’una vessant conservadora.

Portada del llibre Content Curator

Portada del llibre Content Curator

Diguem-ho clar, quan s’estudiava Biblioteconomia era clar que hom es convertia en bibliotecari. Amb Documentació, en documentalistes. Amb el nom de la disciplina i el Grau que ens vam dotar en el Llibre Blanc, Informació i Documentació i el debat que va tenir lloc en aquell moment, ens continua costant força definir-nos com a disciplina. Ho sabem, i ho assumim, però també vam creure en aquell moment que ens podia permetre mantenir clarament el perfil tradicional i prendre una visió més àmplia fins a expandir-nos cap els límits de la Comunicació, la Informàtica, i altres disciplines de Ciències Socials. És possiblement aquest el principal problema, penso. També vindra lligat a una certa feblesa estructural, accentuada actualment per la crisi i que ha deixat fora bona part dels nous empleats públics amb els quals els nostres graduats trobaven sortides professionals.

Jo sóc també químic, i essent una disciplina clarament coneguda i reconeguda, quan hi ha ofertes de feina d’analista d’aigües, o analista de producte o de qualitat, no sorgeix un debat sobre si aquest perfil és sinònim de químic. Un químic s’hi presenta convençut. Certament, ara mateix, però, amb l’emergència de nous graduats en múltiples biodisciplines, empleats i empleadors també estan tenint un cert sacseig.

Amb tot això el que vull venir a dir, provo, és el fet que és evident que el Content Curator, o responsable de continguts (versió Termcat) cau majoritàriament dins la nostra disciplina, quant a les competències que té. Però en un món transversal, també les disciplines esdevenen líquides, i com bé apunten en Javier Guallar i en Javier Leiva, també representa una part comunicativa dels continguts. A aquesta, possiblement, no sé si hem dabut fer prou èmfasi en els nostre estudis d’Informació i Documentació. Davant d’aquest fet, penso, és precisament l’Espai Europeu d’Educació Superior el que ens mostra un camí, el camí de la professionalització en els postgraus i màsters universitaris. És per això que estic convençut que hi ha d’haver postgraus i cursos d’especialització en perfils professionals, que seran cada cop més híbrids. Com el Màster GEICO (Gestió Estratègica de la Informació i el Coneixement a les Organitzacions), que també oferim a la UOC. Perquè davant d’un Grau, d’una disciplina, els seus perfils professionals evolucionaran. I si acceptem que ens cal la formació continuada, aquestes en són, de moment, les principals eines externes a que una persona amb necessitat de formar-se pot recórrer. Perquè és evident que la pròpia llicenciatura que vaig acabar fa 10 anys, no em permetria fer adequadament de Content Curator, doncs alguns de les competències i, sobretot, les eines, no estaven tan incorporades.

Per tant, el perfil de Content Curator suma? sí, no és competitiu amb ser bibliotecari ni documentalista, sinó col·laboratiu amb aquests àmbits. El problema rau, penso, en saber també veure que possiblement a un bibliotecari o un documentalista, expert en gestionar continguts potser li manca una part de com difondre’ls de la forma més adequada. El que és segur és que si rebutgem determinats perfils per no ser purs o per semblar que són redundants, la conseqüència és que els prendran altres disciplines, algunes d’elles molt necessitades també de reinventar-se davant la crisi que tenen els seus professionals. Creadors de lloc web, Gestors de Continguts, Community Managers, Content Curators, són perfils professionals que potser no en tenim sempre el 100% de les competències a nivell curricular. Però sempre en tenim un percentatge molt inferior de professionals de la nostra disciplina treballant d’això en comparació amb d’altres. Llavors, potser, el que ens cal és assumir amb seguretat aquests nous perfils. I és així com sumem. I possiblement no en creem una necessitat, sinó que responem a la realitat. Com a acadèmic, el que ens hauria de fer més por és que la nostra torre d’ivori sigui més alta cada cop.

Entenc que els químics, amb l’arribada d’una nova disciplina, la bioquímica, també van tenir una sacsejada, igual com deu succeir amb biotecnòlegs o biometges. Però si això succeix amb els professionals d’aquests àmbits científics, possiblement hem de poder, també, reflexionar sobre la nostra des d’una visió àmplia. I, el més important, que seguim sent capaços de formar bons professionals, per als qui volen consolidar-se en la nostra disciplina, com els professionals d’altres disciplines que vulguin incorporar-se a aquest món. Ho diu algú que es va passar uns anys vestint bata de laboratori cada dia.

Bibliografia

ANECA (2004). Título de grado en Información y Documentación. Madrid: ANECA, 2004. http://www.aneca.es/var/media/150424/libroblanco_jun05_documentacion.pdf

Guallar, J.; Leiva-Aguilera, J. El Content Curator. Barcelona: Editorial UOC, 2013.

López-Borrull, Alexandre; Ortoll, Eva; Sanz-Martos, Sandra; Cobarsí-Morales, Josep (2011) “Reflexiones de disciplina. Menciones de grado como estrategia de expansión de la Información y la Documentación” . A: XII Jornadas Españolas de Información y Documentación, Malaga, 25-27th May 2011. http://hdl.handle.net/10760/18759

Sanz-Martos, Sandra. “Community managers, content curators y otros perfiles profesionales para la web social“. Anuario ThinkEPI, 2012, v. 6, pp. 40-43.

Sanz Martos, Sandra; López-Borrull, Alexandre (2013). “‘Content curator’: un perfil en vies de consolidació”. ComeIn. Revista dels Estudis de Ciències de la Informació i la Comunicació, número 24 (juliol de 2013) http://comein.uoc.edu/divulgacio/comein/ca/numero24/articles/Article-Alex-Lopez-Sandra-Sanz.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s