PLOS, de nou al capdavant?

Ja fa anys que els qui ens interessa el món de la Comunicació Científica veiem que la iniciativa pel que fa a les novetats, implementacions i visions de futur la porten diverses revistes de l’àmbit biomèdic, però sobretot PLOS. Si bé és cert que el primer repositori for ArXiv i semblava que la iniciativa en Accés Obert corresponia fa 10 anys al món de la Física, cal reconèixer que ara està en l’àmbit de la biomedicina. Ells són els pioners i els que més han apostat per dues de les principals novetats a les revistes científiques, com són les megajournals i, sobretot, les mètriques alternatives. D’ambdós aspectes n’hem parlat en altres articles d’aquest blog i en diverses publicacions que podeu veure al final.

300px-PLOS_logo_2012.svg

Avui llegia un molt interessant article a The Scholarly Kitchen on reflexionaven sobre els efectes, sobretot a mig termini, de la nova política de PLOS, posada en marxa a partir del dia 1 de març del 2014:

PLOS journals require authors to make all data underlying the findings described

in their manuscript fully available without restriction, with rare exception

Ja tenim, doncs, el futur anunciat de la comunicació científica pel que fa a les dades. És cert com apunta en el seu article en  David Crotty, que pot semblar una certa idea d’anunci amb poques possibilitat de poder ser implementat de debó, però el cert és que penso que això no té volta enrera, i que amb més o menys temps, tots estarem aquí. Possiblement el més important per mi és que marca un camí que en el fons treu excuses per a que les polítiques d’informació científica dels diferents stakeholders en Recerca puguin anar en aquesta línia. En el cas de l’Open Access, es va trigar encara perquè semblava que les revistes podien ser refractàries, però havent-se avançat tant una editorial com PLOS, potent, amb qualitat i amb multíssims autors, la cosa pren un altre sentit.

Sí, és cert, de vegades no és el millor ser el primer perquè cal obrir via, però ser pioner en aquest àmbit penso que és el valor afegit diferencial i competitiu que els faltava per guanyar la partida a les editorials tradicionals.  Certament encar a no hi ha una política clara en cada disciplina de dipòsits digitals clars de dades, però la sensació és que tot es va posant finalment a lloc. Fins i tot, PLOS anuncia a la seva política que no consideraran manuscrits si no es comparteixen dades per interessos personals com ara una patent o bé futures publicacions.

Un dels principals peròs de tot plegat és que s’eixampla encara més el ventall de revistes pel que fa als seus serveis valors afegits. PLOS ofereix accés obert gratuït (paguen els autors), serveis de mètriques altenatives bàsiques per al seguiment de la pròpia producció científica, i ara garantiran el paquet de les dades de recerca. Quantes revistes ofereixen aquestes opcions? Promet un debat molt interessant a CRECS2014, sens dubte.

Us poso altra bibliografia meva relacionada amb la temàtica, d’una o altra forma

López-Borrull, Alexandre. (2014). “MegaJournals, hacia la posible fusión de revistas y repositorios?” Anuario ThinkEPI, v. 8, pp. ??-?? http://www.thinkepi.net/megajournals-%C2%BFhacia-la-posible-fusion-de-revistas-y-repositorios

López-Borrull, Alexandre (2014). “Retos de la comunicación científica”. Anuario ThinkEPI, v. 8, pp. ??-??.
http://www.thinkepi.net/retos-de-la-comunicacion-cientifica

Lopez-Borrull, Alexandre (2012a). “Física vs Química: dos modelos de publicación científica”. El profesional de la información, v.21, n. 2, pp. 167-172.
http://dx.doi.org/10.3145/epi.2012.mar.07

López-Borrull, Alexandre (2003). Síntesi i caracterització estructural de complexos d’Ag(I) amb lligands de tipus tiourea o tioamida. Estudi de fonts d’informació electrònica especialitzades en química. Barcelona: Universidad Autónoma de Barcelona [Tesis doctoral].
http://www.tdx.cat/handle/10803/3158;jsessionid=7AD923DD1C780AEE1F451431552642EA.tdx2

Si voleu citar aquest article:

López-Borrull, A. (2014). “PLOS, de nou al capdavant?” Fahrenheit 2014. https://fahrenheit2014.wordpress.com/2014/03/04/plos-capdavant

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s