Tech mining, eines per a la gestió i la digestió de grans quantitats d’informació científica

El passat dijous 20 de febrer va tenir lloc una molt interessant sessió a l’edifici Media-TIC organitzada pel grup KIMO (Knowledge amb Information Management in Organisations) i l’IN3 de la UOC. La sessió estava organitzada en dues ponències. La primera fou presentada per en Paul Frey, President i CEO de Search Technology, Inc. La segona fou conduïda per en Fernando Palop, cofundador de TRIZ XXI i professor de la Universitat Politècnica de València.

Exemple de gràfica generada per the Vantage Point

Exemple de gràfica generada per the Vantage Point


A partir de la presentació per part d’en Paul Frey del que és el Tech Mining i el producte The Vantage Point, la xerrada va girar al voltant de les grans possibilitats que determinades eines i programes permeten per tal de digerir i tractar grans quantitats d’informació, un autèntic problema per a estar al dia dels principals avenços científics i tecnològics, que han crescut de manera exponencial. En aquest sentit, actualment les bases de dades de literatura especialitzada contenen immenses quantitats de dades que potencialment poden resultar de molta utilitat tant per investigadors com per empreses. Però sovint la dificultat consisteix en identificar la informació rellevant enmig de tota aquesta muntanya de dades, accedir-hi i poder-la analitzar de manera global.

 

L’anomenat Tech Mining, és a dir, l’aplicació de la ciència de les dades a les bases de dades científiques, tecnològiques i de patents, intenta resoldre aquest problema. A la presentació, vam poder veure com a partir de l’extracció d’un gran nombre de registres de múltiples bases de dades és possible comprovar les evolucions i fins i tot apuntar tendències de futur. Totes aquestes eines es demostren molt apropiades per a la Intel·ligència Competititiva en empreses i institucions molt depenents de l’evolució científica i tècnica del coneixement.

 

Per la seva banda, en Fernando Palop va agafar l’estudi d’un cas concret, el camp de la medicina regenerativa, també anomenada enginyeria de teixits (Tissue Engineering and Regenerative Medicine, TERM), des d’un plantejament basat en les tècniques de Tech Mining. Així, vam poder veure com aquestes eines permeten fer aflorar un coneixement en brut present dins les dades però difícils de percebre.

 

En els diversos torns de paraules, van sortir qüestions cabdals pels professionals de la informació, com ara quin és el límit en el nombre de registres per a ser tractats (no n’hi ha, el límit és el temps que es pot trigar a treballar amb tantes dades), i sobretot si es considerava que era una idea per a usuaris finals (els qui prenen les decisions estratègiques) o es considerava que era per a professionals de la informació. Atesa l’expertesa inclosa en l’eina i les capacitats incloses per a la visualització de dades, es proposava que fossin professionals acostumats a treballar amb aquestes eines.

 

En definitiva, doncs, conèixer una eina, The Vantage Point, basada en unes tecnologies properes a la gestió de grans quantitats de dades, però molt útil per a la Intel·ligència Competitiva.

 

KIMO website http://in3.uoc.edu/opencms_in3/opencms/webs/grups_de_recerca/kimo/ca/index.html

 

TRIZ XXI http://www.triz.es/

 

The Vantage Point https://www.thevantagepoint.com/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s