Com treballarem d’aquí a 10 anys?

Ahir va tenir lloc una molt interessant xerrada, organitzada per la UOC, sota el títol “Entorns d’informació digitals: prospectiva 2025“. Sí, mentre a la resta del país tot semblava que s’ensorrava perquè dimitia el president d’un equip de futbol, l’Ignasi Bonet, arquitecte de la diputació de Barcelona expert en edificis de biblioteques, i en Pep Torn, director del serveis acadèmics de la UOC incloent la Biblioteca, parlaven de com creuen que poden canviar els diversos aspectes de com treballem i gestionem la informació.

Em quedo amb les següents idees, tot i que també podeu veure l’storify de la xerrada aquí:

– Les biblioteques públiques estan canviant les seves configuracions, perquè els usuaris i els usos estan canviant la forma en la qual intercanvien i consumeixen informació. Possiblement, cada cop hi haurà menys prestatges i més per a treballs en equip, accés a la xarxa i treball de tipus col·laboratiu.

– Les biblioteques esdevenen, i està bé que així sigui, nodes centrals dins del territori, on succeeixen coses, algunes sovint allunyades del servei propi, però que donen un alt valor afegit. Com noves places públiques, com espai públic on es fa un ús intensiu d’informació i de creació de coneixement.

Imatge

– Han canviat, en 10 anys, les fonts i les formes en les quals consumiem i empràvem informació. És de preveure que això canviarà en els propers 10 anys.

– Tal com deia en Pep Torn, caldrà veure si més enllà de qui té els continguts, físicament o no, qui es quedarà els serveis, si les biblioteques els continuaran fent, o bé els productors dels continguts directament els gestionaran.

– Em va sembla encara veure, i penso que hi haurà per temps, un debat sobre el nom de la professió, i la visió que la societat en té. Sembla que potser no ens sortim prou en aquest debat.

– Possiblement ens falta als professionals de la informació, o diguem-ne com volguem, una part de gestió de persones, no només de dades i informació.

– Les biblioteques, per exemple a Barcelona, són dels serveis millor valorats pels ciutadans. Així doncs, podria ser normal considerar que aquesta marca es mantingui i es repensi per a donar-li nou valor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s