Higgs, premi Nobel i per sobre de tot, sentit comú

En Tomàs Baiget, sempre atent, ens ha fet arribar una entrevista que va fer el The Guardian el 6 de desembre a en Peter Higgs, físic teòric i un dels científics mundialment i mediàticament coneguts. És famós, sobretot, pel bosó de Higgs que els experiments al CERN han confirmat que existeix.

És un científic d’un altre època? sens dubte, no només pel fet de ser professor emèrit de la Universitat d’Edinburg, sinó per la forma de pensar. Per exemple, reconeix que possiblement per la seva producció científica actualment l’haguessin fet fora del món universitari.

Així mateix, acaba dient que possiblement el fet de la seva candidatura al Nobel els anys 80 va evitar que l’acomiadessin de la Universitat. També afirma que no ha escrit mai un correu electrònic ni trucat pel mòbil.

Trobo interessant la reflexió sobretot per la part del temps. Diu que actualment, amb tanta pressió a col·laborar i a escriure articles (n’ha escrit poc més de 10 després de l’important article de l’any 1964), no hagués tingut temps ni tranquil·litat per a investigar el que va fer els anys 60.

Candidate Higgs boson events from collisions between protons in the LHC

Candidate Higgs boson events from collisions between protons in the LHC

En la línia del que esmentava l’altre dia respecte en Randy Schekman, possiblement alguna cosa s’està movent en aquest moment en el món científic. Segurament el publish or perish (que de fet actualment està agreujant-se al publish in first quartile or perish) com a mecanisme substitutiu de la investigació com a eix vertebrador de la Universitat està fent veure a molts el que ja s’ha comentat sovint, que es publica massa i que ens centrem  en el producte i no en les conclusions a l’hora de ser avaluats.

Finalment, no em puc estar de dir que a l’entrevista, essent en Higgs escocès, se li pregunta sobre el referèndum d’independència del seu país. En la seva resposta, curiosa des de la visió d’aquí, acaba venint a dir, si ho interpreto correctament, que si el partit conservador del Regne Unit continua volent fent passes per a sortir d’Europa, ell no vol que Escòcia estigui en aquest procés.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s