El Content Curator, d’en Javier Guallar i en Javier Leiva-Aguilera

La setmana passada vaig poder tenir l’oportunitat d’assistir a la presentació del darrer llibre de la col·lecció EPI-UOC, “El Content Curator“, escrit per en Javier Guallar i en Javier Leiva-Aguilera.

Portada del llibre Content Curator

Portada del llibre El Content Curator


A mode de ressenya del llibre, m’agradaria esmentar i destacar diversos aspectes:

– En primer lloc, l’oportunitat de la publicació. És especialment rellevant que en un moment on el concepte i el perfil professional s’albiren que poden ser importants a mig termini, apareguin obres riguroses descrivint els orígens i sobretot explicant bé què és i què no és. Altres articles n’havien fet reflexions, com l’article a ComeIn de la Sandra Sanz.

– En segon lloc, la transversalitat que respira. Tenint els dos autors com tenen una visió àmplia de la disciplina, poden abordar aquest nou perfil des de la visió d’on les seves pròpies trajectòries beuen, de forma que reconeixen que estaria participada en major part pels professionals de la informació però també des de la Comunicació. Van afirmar, i hi coincideixo, que possiblement sigui la inversa dels gestors de comunitat, que estant també a mig camí de la Informació i Documentació i la Comunicació resta més a prop dels segons.

– En tercer lloc, com a suport docent. Esdevé un suport perfecte per a l’oferta d’especialització en Content Curator que oferim a la UOC, on també comptem amb els autors dins l’equip de consultors. En un moment on sovint la gent demana noves vies per a incorporar-se als nous perfils, per a formar-se en noves perspectives i tendències, aquest llibre esdevé un bon guiatge, i dins de l’acompanyament d’una formació, encara millor.

– En quart lloc, per l’endreça mental entre definició i acció. A la primera part de llibre, es parla dels orígens, com es defineix, quines disciplines en poden fer, tot plegat, i ho separen encertadament, de com fa la seva feina un Content Curator, el “sistema”, i una breu descripció i llistat de les eines a emprar.

– En cinquè lloc, per la difusió de noves eines. És segur que algunes de les eines que esmenten i presenten breument els autors desapareixeran en breu i seran superades per altres, però per a aquells com jo que no tenen pas massa temps per a dedicar a la descoberta de noves eines informàtiques i nou programari, els autors ens fan un filtratge essencial en aquests moments en els quals som desbordats per aplicacions òptimes i aplicacions encara millors dia sí, dia també.

– En sisè lloc, la digestió que presenta el llibre. Això permet pensar en el que seria les 4 S’s que esmenten, Search, Select, Sense Making i Share, una nova forma de cadena documental, en tant que baules seguides que cal dur a terme per a tenir cura adequada del contingut.

– En setè lloc, i aixó no sé encara si és bo o dolent, no hi ha massa imatges. En una col·lecció d’una mida reduïda com és EPI UOC, posar massa captures de pantalla de les eines i programari hagués estat potser contradictori amb la qualitat que se li volia donar. Com a resultat, curiosament, et trobes com amb les guies Lonely Planet, poques fotos per a que tu mateix puguis triar les eines que consideres més adequades.

– En vuitè lloc i finalment, per l’adequada gestió entre teoria i pràctica. Igual que paradoxal pot esdevenir el fet d’escriure un article defensant l’Open Access en una revista que no l’empra, han sabut bastir tota una plataforma de difusió, los Content Curators. Penso que han obert encertadament el camí del màrqueting acadèmic, però ho fan, sobretot, per a emprar les mateixes eines que descriuen al seu llibre. Per tant, un camí més que mostren sobre com fer les coses, i com saber fer divulgació i comunicació cientifica, de formes que sovint els científics no en sabem, o bé no està ben vist. Benvinguda doncs, la iniciativa. Un exemple, l’Storify de la presentació.

Imatge principal de la web Los Content Curators

Imatge principal de la web Los Content Curators

Així doncs, un llibre essencial en aquests moments, on els nous perfils i les professions es desdibuixen, i cal estar amatents a les noves realitats.

2 thoughts on “El Content Curator, d’en Javier Guallar i en Javier Leiva-Aguilera

  1. Retroenllaç: Especialització en Content Curator. És el moment! | Fahrenheit 2014

  2. Retroenllaç: Saló Futura: Content Curator com a perfil professional de futur | Fahrenheit 2014

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s