Maria Antonieta Cot: dona, catalana i bibliotecària

Ahir, quan podia semblava que el gas del futbol estava expandit fins a l’infinit, va tenir lloc a la Biblioteca Maria Antonieta Cot i Miralpeix, de Vallcarca-Penitents, una xerrada molt interessant.

Manllevo doncs la famosa frase de Maria Mercè Marçal (A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida) per a participar de l’homenatge que es va fer, no només a la Maria Antonieta, com a una generació que van patir doblement la repressió i una època negra de la història del nostre país.

Imatge


Sota el títol de M. Antonieta Cot i l’aportació de les dones bibliotecàries a la cultura, el Consell de Dones de Gràcia conjuntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya van convidar tres grans noms de les biblioteques del país: Assumpció Estivill, professora de la facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB; Montserrat Prat, bibliotecària; i Assumpta Bailac, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona. L’acte fou moderat per Rosa Núñez, directora de la biblioteca M. Antonieta Cot.

Voldria ressaltar, potser encara més, la gran quantitat de persones, família, i professionals de les biblioteques en aquelles èpoques, que van voler venir a donar el seu testimoni. Algunes anècdotes sobre com promoure als nens catalans que llegissin en català quan ningú no els ensenyava, com van guardar fitxes i llibres prohibits en armaris (l’infern).

Així, doncs, fou un retrat perfecte d’una generació de dones que van començar a donar llum, amb pocs mitjans. Finalment, parlant amb familiars de la Maria Antonieta Cot, també em va ajudar a copsar millor la personalitat d’una persona que estimava la cultura.

Com vaig dir a l’acte en el torn de paraules, cal defensar la visibilitat del col·lectiu, de la tasca que van dur a terme i continuar investigant. I calen més noms de bibliotecàries per a biblioteques, ja que hi som.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s